החודשים האחרונים התנהלו בין שגרה למציאות קשה של מלחמה, המציבה אתגרים רבים גם בפני האקדמיה הישראלית.
בחודשים האלה המשכנו באפיק באקדמיה לקדם את היוזמות השונות שלנו, לייצר מפגשים וסדנאות בעלי ערך רב לחוקרות המשתתפות בהם, ולתכנן את הכנס השנתי שלנו.
במהלך הרבעון האחרון קיימנו מפגשים נוספים של התוכנית "עושות מנהיגות" שלנו, כולל מפגש מסכם שהתקיים בפורמט של ריטריט. התוכנית, שהתפרסה על פני שנה שלמה, היא תוכנית לפיתוח מנהיגות של חוקרות בכירות ובניית רשת מנהיגות מכלל האוניברסיטאות. את התוכנית כולה הנחתה ד"ר סמדר פורת, שראיון איתה מופיע בניוזלטר זה.
כמו כן, התקיים מפגש של פורום חולמו"ת, במסגרתו הוצגו כיווני פעולה להמשך הפעילות של הפורום. מטרות נוספות של המפגש היו חיזוק חולמו"ת כפורום העוסק בפעילויות ובמיזמים שמטרתם קידום הוגנות מגדרית באוניברסיטאות והצגת תוצרי קבוצות העבודה השונות הפועלות במסגרתו. במפגש, בו לקחה חלק גם פרופ' דניאלה גולדפרב, יו"רית אפיק, התקיימה חשיבה משותפת במסגרת הקבוצות כיצד לקדם את המטרות של כל אחת מהן. מפגש עבודה נוסף של חוקרות בפורום התקיים באחרונה וכלל דיון וסיעור מוחות על הדרכים לקידום התחומים השונים בהם פועל חולמו"ת.
בתחילת הרבעון קיימנו מפגש נוסף של מועדון החוקרות שלנו. הפעם אירחנו את ד"ר אפרת הרצברג-דרוקר מאוניברסיטת תל אביב, המתמחה בחקר אי שוויון מגדרי בשוק העבודה ובקשר שבין דמוגרפיה של משפחות ואי שוויון בהכנסות. ד"ר הרצברג-דרוקר סיפרה על מחקר שלה שבדק האם וכיצד השתנו דפוסי התעסוקה של נשים וגברים במשפחות המנהלות משק בית משותף, בתקופת הקורונה במהלך הסגר הראשון. כמו כן הציגה ד"ר הרצברג-דרוקר מחקר המשך שלה, שטרם פורסם, שבדק האם וכיצד השתנתה חלוקת העבודה במהלך כל סגרי הקורונה ואחריהם.
מלגות, כנסים ועוד: כלים יישומיים לדוקטורנטיות
במהלך החודשים האחרונים קיימנו מגוון סדנאות. כך, קיים פורום חולמו"ת סדנה מיוחדת שעסקה באתגרי הנטוורקינג, אותה הנחתה פרופ' דנית עין גר, מאוניברסיטת תל אביב. הסדנה התקיימה מתוך ההכרה בחשיבות הנטוורקינג בתהליך ביסוס הקריירה האקדמית. פורום חולמו"ת יזם סדנה נוספת שהתקיימה באחרונה בנושא הגשת בקשות למענקים אישיים מהקרן הלאומית למדע (ISF), ובה השתתפו מעל 45 חוקרות.
כמו כן התקיימו מפגשים נוספים של התוכנית " طريقُكِ الأكاديميّة דרכך האקדמית", בה משתתפות דוקטורנטיות מהחברה הערבית. מפגש אחד עסק במלגות לפוסט-דוקטורט ומחקרים תחרותיים, ואותו הנחה פרופ' אמל ג'מאל המשמש כחבר בוועדת הקרן הלאומית למדע (ISF). מפגש נוסף, שהתקיים בפורמט של סדנה, ואותו הנחתה סועאד דיאב, התמקד באתגרים הייחודיים בהם נתקלות סטודנטיות, במיוחד ערביות, בתחום הפרסום האקדמי והקריירה העצמאית. כמו כן כלל המפגש הרצאה של פרופ' דינה פריאלניק. מפגש נוסף עסק בהכנה להשתתפות בכנסים, ובו השתתפה פרופ' מונא חורי. התוכנית היא חלק מפעילות פורום חולמו"ת והיא נועדה להעלות את מספר החוקרות באקדמיה המגיעות מאוכלוסיות מוחלשות הסובלות מתת ייצוג משמעותי.
פעילות נוספת שקיימנו במהלך החודשים האחרונים היתה מחזור שני של סדנת אמצע קריירה אותה העבירו פרופ' אורי אלון ממכון ויצמן למדע ופרופ' גליה מורן מאוניברסיטת בן גוריון בנגב. ההחלטה לקיים מחזור נוסף של הסדנה התקבלה לאור הצלחת המפגש הראשון. הסדנה נוצרה מתוך ההבנה כי תקופת אמצע הקריירה באקדמיה מציבה אתגרים והזדמנויות שונים, וכי קיים צורך משמעותי לתמוך בחברי וחברות הסגל באוניברסיטאות בכל הדרגות, כולל בחברי וחברות סגל הנמצאים בשלב אמצע הקריירה מאחר ויש להם פוטנציאל להשפיע על אחרים.
Σχόλια