אפיק בשטח
מפגש שני לתוכנית הכימאיות
בתחילת חודש ינואר התקיים מפגש שני של תוכנית הכימאיות של אפיק באקדמיה באוניברסיטה העברית. התוכנית, שאת מפגשיה מנחות ד"ר אפרת כהן-טואטי וחוקרות מובילות, נועדה לייצר רשת מצוינות עבור סטודנטיות לתואר שלישי בכימיה, ונוטלות בה חלק דוקטורנטיות מכל האוניברסיטאות.
המפגש, שאירחה פרופ' לירז חי מהאוניברסיטה העברית, עסק בחיפוש פוסט-דוקטורט ולימודי פוסט-דוקטורט.
תוכנית הכימאיות של אפיק באקדמיה יצאה לדרך
התוכנית, שתכלול 6 מפגשים, בהנחייתה של ד"ר אפרת כהן-טואטי, נועדה לייצר רשת מצוינות עבור סטודנטיות לתואר שלישי בכימיה, ונוטלות בה חלק דוקטורנטיות מכל האוניברסיטאות.
התוכנית תכלול סדנאות לפיתוח מיומנויות רכות בהנחיית מומחים ומומחיות אורחים, הרצאות מעוררות השראה של חוקרות מצליחות בתחום הכימיה ועוד.
פורום חולמו"ת קיים מפגש We work
במפגש הוצגו קבוצות העבודה השונות הפועלות במסגרת פורום חולמו"ת, הפועל לקדם עשייה יוצרת שינוי במסגרת אפיק באקדמיה. המפגש כלל דיון וסיעור מוחות על הדרכים לקידום התחומים השונים בהם פועלות הקבוצות, ובהמשך התקיימו דיונים במסגרת צוותי עבודה. למפגש הצטרף פרופ' נועם אליעז, דיקן הפקולטה להנדסה בתל אביב.
45 חוקרות השתתפו בסדנה בנושא הגשת בקשות למענקים של פורום חולמו"ת
את הסדנה יזם פורום חולמו"ת במטרה לספק כלים וידע בעל ערך לחוקרות בשלבי טרום הקביעות בתהליכי הגשת בקשות למענקים מה-ISF.
הסדנה כללה סקירה של פרופ' בינה קליסקי, מאוניברסיטת בר אילן, על מבנה הקרן הלאומית למדע ומסלולי התמיכה בה, ואחר כך התקיים פאנל עם ראשי התחומים בקרן בעבר ובהווה, פרופ' שולה מיכאלי, מאוניברסיטת בר אילן ופרופ' נח לוין אפשטיין מאוניברסיטת תל אביב ובהשתתפות פרופ' יורם דגן מאוניברסיטת תל אביב, פרופ' לפיזיקה ובעל ניסיון רב בתוכניות הקרן.
תוכנית "עושות מנהיגות" מסכמת שנה
תוכנית "עושות מנהיגות" של אפיק באקדמיה סיכמה שנה של פעילות ענפה בריטריט מסכם בן יומיים. המשתתפות בתוכנית, אותה יזם והוביל אפיק באקדמיה, החליטו להמשיך להיפגש ולעבוד כקבוצה, גם לאחר תום התוכנית.
התוכנית " طريقُكِ الأكاديميّة דרכך האקדמית" קיימה מפגש בנושא מלגות לפוסט-דוקטורט ומחקרים תחרותיים
מפגש נוסף של התוכנית " طريقُكِ الأكاديميّة דרכך האקדמית" שהתקיים באחרונה עסק במלגות לפוסט-דוקטורט ומחקרים תחרותיים. את המפגש הנחה פרופ' אמל ג'מאל מאוניברסיטת תל אביב, המשמש כחבר בוועדת הקרן הלאומית למדע (ISF). פרופ' ג'מאל שיתף טיפים חשובים מניסיונו האישי, ובמפגש דנו באופן ומועדי ההגשה למלגות פוסט-דוקטורט, ניהול רשת קשרים (נטוורקינג) אפקטיבית עם מנחים וחוקרים באותו תחום, וכיצד ניגשים למחקרים תחרותיים. המשתתפות שיתפו בסוגיות הנוגעות לשילוב משפחה וילדים בתהליך היציאה לפוסט-דוקטורט בחו"ל, ניהול הקשר עם המנחה ועוד.
"משב רוח מרענן": הסתיים המחזור השני של סדנת אמצע קריירה
מחזור השני של סדנת אמצע קריירה הסתיים בהצלחה, עם תגובות חיוביות רבות מצד המשתתפות. הסדנה הידידותית והאינטראקטיבית, אותה יזם אפיק באקדמיה, התקיימה במכון ויצמן למדע והשתתפו בה 15 חברות סגל בכיר באמצע הקריירה, חברות אפיק באקדמיה, מכל אוניברסיטאות המחקר בארץ בכל תחומי הידע.
התכנית " طريقُكِ الأكاديميّة דרכך האקדמית" קיימה מפגש בנושא פרסום מאמרים
המפגש כלל סדנה בהנחיית סועאד דיאב שהתמקדה באתגרים הייחודיים בהם נתקלות סטודנטיות, במיוחד נשים ערביות, בתחום הפרסום האקדמי והקריירה העצמאית. כמו כן כלל המפגש הרצאה של פרופ' דינה פריאלניק, במסגרתה היא שיתפה מניסיונה, נתנה טיפים להשלמת הדוקטורט בהצלחה, טיפוח יחסים טובים עם המנחה ואף דיברה על חשיבות הנטוורקינג.
סדנה מיוחדת של פורום חולמו"ת עסקה באתגרי הנטוורקינג
בסדנה השתתפו 16 חוקרות מכל האוניברסיטאות, בשלבים שונים של הקריירה שלהן. את הסדנה יזם פורום חולמו"ת, הפועל לקדם עשייה יוצרת שינוי במסגרת אפיק באקדמיה, והובילה אותה פרופ' דנית עין גר, מהפקולטה לניהול ע"ש קולר באוניברסיטת תל אביב.
מדברות על ש וויון מגדרי באקדמיה - גם בבית שגרירת קנדה בישראל
לרגל יום האישה הבינלאומי התקיים בבית שגרירת קנדה בישראל, ליסה סטדלבאואר, אירוע מיוחד שכלל הרצאות בנושאים של שוויון מגדרי, גיוון ורב-תרבותיות. את האירוע יזמו פרופ' נויה רימלט ופרופ' שולמית אלמוג, מנהלות שותפות של הפורום למשפט, מגדר ומדיניות חברתית, הפקולטה למשפטים אוניברסיטת חיפה. פרופ' אלמוג משמשת גם כיועצת לנשיא אוניברסיטת חיפה לענייני הוגנות מגדרית.
באירוע השתתפו נשים המובילות את קידום השוויון המגדרי, ביניהן גם פרופ' רחל ארהרד, חברת הוועד המנהל של אפיק באקדמיה, שאף הציגה בפני השגרירה את פעילות אפיק.
חולמו"ת ביחד: הפורום נפגש להצגת תוצרים ותוכניות לעתיד
במפגש של פורום חולמו"ת, שהתקיים במוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט באוניברסיטת ת"א בסוף מרץ, השתתפו 35 חוקרות, ולקחו בו חלק פרופ' דניאלה גולדפרב, יו"רית אפיק, ופרופ' רחל ארהרד, חברת הוועד המנהל של אפיק וממובילות הפורום.
מטרות המפגש היו חיזוק חולמו"ת כפורום העוסק בפעילות ומיזמים שמטרתם קידום הוגנות מגדרית באוניברסיטאות והצגת תוצרי קבוצות העבודה השונות הפועלות במסגרתו. כמו כן נערכה במסגרת המפגש חשיבה משותפת במסגרת הקבוצות כיצד לקדם את המטרות של כל אחת מהן, והוצגו כיווני פעולה להמשך הפעילות ב-2024. המפגש אף כלל שיח אישי עם שופטת בית המשפט העליון בדימוס ענת ברון.
מפגש נוסף של תוכנית "עושות מנהיגות" שהתקיים באחרונה עסק במנהיגות וניהול קונפליקטים
את המפגש, שהתקיים בסוף חודש מרץ באוניברסיטת חיפה, אירחה פרופ' שירה זלבר שגיא.
החוקרות החברות בתוכנית עסקו בחקר משותף של קונפליקטים בעולם העבודה, בחנו את ההזדמנות והאיום המגולמים בהם, והושם דגש על ניהול קונפליקטים כחלק מבניית מערכות יחסים משמעותיות בארגון. לחוקרות ניתנה הזדמנות לבחון את הסגנון הייחודי של כל אחת ואחת בנושא, ללמוד על דרכים שונות של ניהול קונפליקטים וכיצד לנהל את העצמי ואת אחרים בתוך מציאות מורכבת רוויה בקונפליקטים, במיוחד בתקופה הנוכחית ואל מול מטרת התוכנית של פיתוח מנהיגות בדרגים גבוהים.
"עושות מנהיגות" היא תכנית לפיתוח מנהיגות של חוקרות בכירות ובניית רשת מנהיגות מכלל האוניברסיטאות, והיא חלק ממגוון הפעילויות של אפיק באקדמיה. את התוכנית מובילה ד"ר סמדר פורת, פסיכולוגית ארגונית המתמחה בפיתוח מנהיגות של אינדיבידואלים, צוותים וקהילות.
סקר אפיק באקדמיה והאקדמיה הצעירה בחן את השפעות המלחמה על חוקרות וחוקרים
הסקר, שנערך בדצמבר 2023, נועד לאתר ולהצביע על האתגרים עמם מתמודדים חברות וחברי הסגל האקדמי הבכיר בימי המלחמה. מהסקר, שבו השתתפו 1,015 חברות וחברי סגל מכול האוניברסיטאות ומכול תחומי הדעת עלו פערים מגדריים מובהקים בדיווחי הפגיעה: תחושת הפגיעה הרגשית, הפגיעה בחיי היומיום והפגיעה הכלכלית הייתה גבוהה יותר בקרב חוקרות מאשר בקרב חוקרים.
מפגש נוסף לקבוצת "עושות מנהיגות" של אפיק באקדמיה
"עושות מנהיגות" היא תכנית לפיתוח מנהיגות של חוקרות בכירות ובניית רשת מנהיגות מכלל האוניברסיטאות, והיא חלק ממגוון הפעילויות של אפיק באקדמיה. את התוכנית מובילה ד"ר סמדר פורת, פסיכולוגית ארגונית המתמחה בפיתוח מנהיגות של אינדיבידואלים, צוותים וקהילות.
המפגש האחרון, אותו אירחה פרופ' אורית טאובמן בן-ארי באוניברסיטת בר אילן, עסק בקבלת החלטות כפרקטיקה קריטית בתפקידי ניהול ומנהיגות. במפגש התארחה דבורה מרגוליס ראש מינהלת ור"ה אשר חלקה את תובנותיה לגבי תהליכי קבלת החלטות. בנוסף התארחו במפגש פרופ' גלית שוחט-אופיר, סגנית דיקן הפקולטה למדעי החיים בבר אילן ופרופ' אורלי אבני דיקנית הפקולטה לרפואה של אוניברסיטת בר אילן, ששיתפו בנקודת מבטן האישית והייחודית לגבי החלטות בתפקיד.
מעל 450 משתתפות ומשתתפים בוובינר "נשים בחזית המדע"
את הוובינר, שהתקיים לרגל היום הבינלאומי לנשים ולנערות במדע, ערכו אפיק באקדמיה, פורום היועצות להוגנות מגדרית באוניברסיטאות ופורום היועצות להוגנות מגדרית במכללות. ההרצאה המרכזית באירוע היתה של פרופ' רות הלפרין-קדרי, ראשת מרכז רקמן לקידום מעמד האישה, הפקולטה למשפטים, בר-אילן. בהמשך התקיימו הרצאות שסיפקו הצצה למחקריהן של חוקרות באקדמיה הישראלית.
יו"רית, מנכ"לית וחברת ועד מנהל חדשות לפורום אפיק
פרופסור דניאלה גולדפרב מונתה ליו"רית הוועד המנהל של אפיק באקדמיה והיא תחליף את פרופסור רחל ארהרד שמילאה את התפקיד מאז הקמת הפורום. כמו כן מצטרפת לוועד המנהל פרופסור מימי אייזנשטדט. בנוסף, גב' דליה מנדלמן מונתה למנכ"לית אפיק
15 משתתפות בסדנה ייעודית שקיים פורום אפיק
פורום אפיק באקדמיה יזם סדנה מיוחדת לחוקרות צעירות, על רקע התקופה המשברית הנוכחית של מלחמת "חרבות ברזל". בסדנה, "להיות חוקרת צעירה בתקופת המלחמה", שהתקיימה באוניברסיטת תל אביב, השתתפו 15 חוקרות צעירות מכל האוניברסיטאות.
אפיק קיים סדנה מיוחדת לחוקרות: "אמצע קריירה בזמן משבר"
אפיק באקדמיה יזם סדנה מיוחדת לחוקרות בתקופת אמצע הקריירה, על רקע התקופה המשברית הנוכחית, כשברקע מלחמת "חרבות ברזל". בסדנה המוצלחת, אותה הנחו פרופ' אורי אלון ממכון ויצמן למדע ופרופ' גליה מורן מאוניברסיטת בן גוריון בנגב, השתתפו 16 חוקרות מכל האוניברסיטאות.
אפיק באקדמיה גייס מימון נוסף למענק מיוחד ובכך סייע עד עתה ל-52 חוקרות
עם פרוץ המלחמה החליט אפיק באקדמיה להעניק מענק מיוחד לקידום המחקר שיסייע לחוקרות ב"רכישת זמן" (בייביסיטר). בשלב הראשוני הוענק המענק ל-31 חוקרות, בהמשך גייס אפיק מימון נוסף שאפשר הענקת המענק ל-21 חוקרות נוספות.