Acerca de
אפיק באקדמיה
הכנס השנתי
ממשבר לצמיחה
28.10.24
בניין פורטר, אוניברסיטת תל אביב
הכנס השנתי של אפיק: קולות של תקווה
הכנס השנתי של אפיק באקדמיה, שהתקיים ב-28 באוקטובר באוניברסיטת תל אביב, היה כנס מרגש, מלא תקווה, אופטימיות ותחושת אחווה. הכנס, שייצר לראשונה מזה שנתיים הזדמנות לכלל חברות הפורום להיפגש, סיפק הזדמנות להציג את העבודה הענפה שלנו, ולדבר על התוכניות הרבות לעתיד.
הכנס אורגן ע"י פרופ' לי קורן מבר אילן, פרופ' ציפי הורוביץ-קראוס מהטכניון, פרופ' נעמה כהן-הנגבי מאוניברסיטת תל אביב, ופרופ' עפרה עמיר מהטכניון, והתקיים השנה לאחר שבשנה שעברה הוא בוטל בעקבות טבח ה-7 באוקטובר ופרוץ המלחמה.
הכנס, שכותרתו היתה "ממשבר לצמיחה", הפגיש חוקרות רבות ממגוון דיסיפלינות וממגוון מוסדות אקדמיים, ואפשר להציג את האתגרים שהתקופה הנוכחית מייצרת בהיבטים שונים, וההזדמנויות הקיימות בתוך כל הקושי הגדול שכולן וכולם חווים.
את הכנס פתחו דברי הברכה של פרופ' מונא מארון, רקטורית אוניברסיטת חיפה, שסיפרה על ההתמודדות שלה על תפקיד הרקטורית, והתמיכה הנשית שסייעה לה לאורך הדרך. עוד הזכירה פרופ' מארון את ההתקדמות לקראת ייצוג מגדרי הולם באקדמיה בדמות יותר דיקניות ויותר סגניות נשיא – אבל הדגישה כי הדרך להשגת שוויון עוד ארוכה.
בהמשך, פרופ' רחל ארהרד, מייסדת אפיק באקדמיה וחברת הוועד המנהל המייסד, סיפרה על ההקמה של אפיק באקדמיה והציגה את הפעילות הענפה של הפורום לאורך השנים. פרופ' ארהרד גם היא ציינה כי למרות ההתקדמות שחלה – עדיין קיימים מאבקים רבים למען השגת שוויון מגדרי בתחומים שונים ולא רק באקדמיה. את דבריה היא סיימה בהעברת לפיד העשייה לחברות הוועד החדש.
גיוס החברות למהלך של גיבוש אסטרטגיה
פרופ' מיכל שרון, יו"רית הוועד המנהל של אפיק, פתחה את דבריה בהערכה ובתודה לחברות הוועד המייסד: פרופ' דניאלה גולדפרב, פרופ' בת שבע כרם, פרופ' רחל ארהרד, פרופ' איילת טל ופרופ' מימי אייזנשטדט. פרופ' שרון ציינה כי המחויבות של הוועד הנכנס היא להמשיך לקיים את החזון שלשמו הוקם אפיק באקדמיה. היא דיברה על הפעילות שנעשתה בשנים האחרונות, ועל הכוונה לרתום את חברות אפיק באקדמיה לטובת מהלך של גיבוש אסטרטגיה והצפת צרכים.
בהמשך, דיברה פרופ' סראב אבו רביעה קווידר, סגנית נשיא לגיוון והכלה באוניברסיטת בן גוריון, על האתגרים שהאקדמיה מתמודדת איתם בזמני חירום בכל מה שקשור לערכים דמוקרטיים הרלבנטיים לתחום הגיוון. אחריה הציגה פרופ' אורית חזן מהטכניון את ההזדמנויות שהמלחמה והתקופה הנוכחית מייצרות לתחום החינוך בישראל. פרופ' נטע ברק קורן, מהאוניברסיטה העברית, דיברה על הפרדה מגדרית במרחב הציבורי, ופרופ' רבקה תובל-משיח, מאוניברסיטת בר אילן, דיברה על צמיחה במצב של טראומה מתמשכת.
החלק הראשון של הכנס הסתיים בדבריה של פרופ' שרון גילאי-דותן, חברת הוועד המנהל של אפיק וממובילות פורום חולמו"ת, שהציגה את הפורום, הפועל במסגרת אפיק, את מטרותיו וחלק מהפעילות הענפה שלו לאורך השנים.
במהלך הפסקת הצהריים ולאורך הכנס כולו יכלו המשתתפות להתרשם מתערוכת כרזות פמיניסטיות שאצרה ד"ר יהודית אברהמי-עינת מהמכללה האקדמית להנדסה אורט בראודה.
החלק השני של הכנס נפתח בפאנל שכותרתו היתה "התמודדות בשדה הבינלאומי" בהנחיית פרופ' נעמה כהן-הנגבי מאוניברסיטת תל אביב. בדיון השתתפו פרופ' רות שרץ-שובל ממכון ויצמן למדע, פרופ' ליאת קוזמא מהאוניברסיטה העברית ופרופ' מירי ימיני מהטכניון שדיברו על האתגרים שנוצרו מאז ה-7 באוקטובר בהיבט של הקשר עם הקהילה האקדמית הבינלאומית, דרכי ההתמודדות והזדמנויות שאתגרים אלו מייצרים.
אחר כך, נהנו המשתתפות משלוש הרצאות מרתקות נוספות. הראשונה היתה של ד"ר קרן אגאי-שי, מהפקולטה לרפואה בגליל של אוניברסיטת בר אילן, שדיברה על השפעות סביבתיות על בריאות האישה. אחריה דיברה ד"ר תומר שדמי, מהאוניברסיטה העברית, על אתיקה ופוליטיקה של בינה מלאכותית. חלק זה של הכנס הסתיים בהרצאתה של פרופ' שלומית לבנברג מהטכניון שסיפקה הצצה לעתיד המרתק של הדפסת רקמות.