שיחות מעוררות השראה
אוגוסט 2024
ד"ר אורית קמיר בשיחה עם ד"ר מיכאל מירו על שורשי הפמיניזם
ד"ר אורית קמיר, חוקרת ומרצה למשפט, מגדר ותרבות באוניברסיטה העברית, פעילה פמיניסטית ומי שעומדת בראש ההנהלה של המרכז הישראלי לכבוד האדם, מדברת עם ד"ר מיכאל מירו על ספרה "לקראת הגל הבא – פמיניזם מן היסוד". בשיחה מתארת ד"ר קמיר את התפתחות הפמיניזם כתגובה למבנה החברתי שמעניק מרכזיות ועדיפות לגברים ועל גישות פמיניסטיות שונות שכל אחת מהן מציעה דרך ייחודית להתמודד עם הפטריארכיה.
מאי 2024
פרופ' שולמית אליצור על תהליכי ההפריה ההדדית עם תלמידיה ותלמידותיה ועמיתים ועמיתות גם מתחומים אחרים
פרופ' שולמית אליצור, פרופסור מן המניין בחוג לספרות עברית באוניברסיטה העברית, חוקרת הפיוט הקדום ושירת ימי הביניים, ראשת המכון לחקר השירה והפיוט בגניזה על שם עזרא פליישר וחברת האקדמיה ללשון העברית, בשיחה עם פרופ' אהרון ממן.
פרופ' אליצור מדברת על בית הגידול שלה שהאמין בשילוב של תורה עם דרך ארץ, בו ספגה את העקרונות של יצירת איזונים בחיים וניהול נכון של זמן, על הדרך שבה גרמה לאמה לבלות איתה יותר זמן. עוד היא מספרת על פרופ' עזרא פליישר ז"ל ומורים נוספים שהשפיעו על דרכה האקדמית, על תהליכי הפריה הדדית עם תלמידיה ותלמידותיה ועמיתות ועמיתים גם מתחומים אחרים ועל התוכניות שלה לעתיד.
פברואר 2024
פרופ' אורה אנטין־וולמן בשיחה עם פרופ' נילי כהן על המחקר שלה ועל הקשיים בהן נתקלו ונתקלות נשים בתחומי ה- STEM
פרופ' אנטין-וולמן, פרופסור אמריטה במחלקה לפיזיקה באוניברסיטת בן-גוריון בנגב ובבית הספר לפיזיקה ואסטרונומיה באוניברסיטת תל אביב וחברת האקדמיה הישראלית למדעים, בשיחה עם פרופ' נילי כהן, נשיאת האקדמיה לשעבר. פרופ' אנטין-וולמן מדברת על ילדותה, על הדלתות שהיו סגורות בפניה בגלל היותה אישה ושבזכותן "התגלגלה" ללימודי פיזיקה, על ההתפתחות המקצועית שלה, על המחקר שלה, ועל הקשיים שנתקלה בהם כאישה בתחומי ה-STEM.
אוגוסט 2023
פרופ' נעמה גורן-ענבר בשיחה עם פרופ' נילי כהן על הקושי להוביל לשינוי גם כאשר נמצאים בעמדות ניהול באוניברסיטאות
פרופ' נעמה גורן-ענבר, ארכיאולוגית ישראלית ומומחית לפרהיסטוריה, פרופסור אמריטה לארכיאולוגיה באוניברסיטה העברית בירושלים, מדברת עם פרופ' נילי כהן, נשיאת האקדמיה לשעבר.
פרופ' גורן-ענבר מספרת כיצד אהבתו של אביה לטיולים ולחיפושי עתיקות היא זו שהביאה אותה לתחום, על הממצאים יוצאי דופן שהיתה שותפה לגילוי שלהם, וגם על השוויון המגדרי היחסי הקיים בתחום הארכאולוגיה באקדמיה. עוד מדברת פרופ' גורן-ענבר על הקושי הגדול הקיים בעמדות הניהול באוניברסיטאות להוביל לשינוי במערכת.
אפריל 2022
חוקרות מובילות בדיון על ההתמודדויות השונות של נשים פלסטיניות באקדמיה הישראלית
בדיון זה, שהתקיים בעקבות אירועי מאי 2021 (מבצע "שומר חומות" ורצף אירועים אלימים בין כוחות הביטחון ואזרחים ערבים ישראלים ופלסטינים), התארחו חוקרות מובילות מהחברה הפלסטינית ודיברו על הקשיים שהן חוות, על האופן בו יש לדעתן לתמוך בנשים פלסטיניות בשלבים השונים של הקריירה האקדמית שלהן, ומה תפקידן כמרצות וכחוקרות פלסטיניות במאבק להגברת הייצוג והגיוון. בין המשתתפות בדיון: ד"ר מנאל תותרי-ג׳ובראן, פרופ' סראב אבו רביעה-קווידר, פרופ' מונא ח'ורי-כסאברי וד"ר נוזהה אלאסד-אלהוזייל.
דצמבר 2018
פרופ' רות ברמן מדברת עם פרופ' יורם בילו וד"ר ברכה ניר על התפתחות המחקר שלה והתפתחות חקר הבלשנות
פרופ' רות ברמן, חוקרת מובילה בתחום הבלשנות, פרופסור אמריטה באוניברסיטת תל אביב וחברת האקדמיה הישראלית למדעים, מדברת עם פרופ' יורם בילו, חבר האקדמיה וד"ר ברכה ניר, בלשנית ישראלית. בשיחה מספרת פרופ' ברמן כיצד הרקע האישי שלה עיצב את הביוגרפיה המקצועית שלה. על התפתחות הקריירה המקצועית שלה כשיקוף של התפתחות ענף הבלשנות, כיצד השתנה חקר העברית המודרנית ומה עוד היתה רוצה לחקור.
אוקטובר 2018
פרופ' רות ארנון מדברת עם פרופ' ידין דודאי על הפיתוחים שהובילה וגם - מה היא ממליצה למדענים ומדעניות צעירים
פרופ' רות ארנון, חוקרת מובילה בתחום האימונולוגיה, פרופסור מן המניין במכון ויצמן למדע, חברת האקדמיה הישראלית למדעים, נשיאת האקדמיה בעבר וחוקרת במכון ויצמן, בשיחה עם פרופ' ידין דודאי חבר האקדמיה הישראלית למדעים. פרופ' ארנון מספרת מה גרם לה להפוך למדענית, מה הייתה עושה אם לא הייתה מדענית, על המאמר הראשון שפרסמה בו היא עדיין גאה מאוד, על פיתוח הקופקסון, ועל כך שמעולם לא נתקלה באפליה על רקע היותה אישה.