top of page
חיפוש

תמר כוהל, כיתה י'

מתי משתנה המשוואה?

קיימים הבדלים רבים בבחירת הכיווניים המקצועיים בין נערים ונערות. על פי מחקר שנערך בשנת 2021 על ידי משרד החינוך, שיעור הזכאות של הבנות לתעודת בגרות גדול ב4% אחוזים מאשר שיעור הזכאות של הבנים, שיעור הבנות המצטיינות בכיתה י'ב גדול ב-3% מאשר הבנים, אך בכל זאת, במקצועות מדעיים יותר בנים נבחנים מאשר בנות, לדוגמה, במדעי המחשב אחוז הבנים הנבחנים הוא גדול ב-6.5% מאחוז הבנות הנבחנות. תופעה זו מעניינת מאוד מפני שלמרות שהבנות מצטיינות יותר ושיעור הזכאות שלהן לתעודת בגרות גדול יותר מאשר הבנים, הבנים בוחרים יותר במקצועות מדעיים מהבנות. וכאן נכנסת השאלה- מה מוביל למצב הזה?

הנשים הן יותר פרפקציוניסטיות מאשר גברים, ועם ההגעה לתיכון, הציונים של רוב התלמידים יורדים מעט בתקופת ההסתגלות לתיכון, ניתן להבין שהבנות יתחילו לחשוב שהמקצועות המדעיים לא מתאימים להן מפני שבמקום שהציונים יהיו מצויינים וטובים כרגיל, הם יהיו ממוצעים יותר או פחות טובים מהרגיל, ולכן יפנו למקצועות ההומניים ולא המדעיים.

עוד סיבה היא שהסבירות לחרדה חברתית היא יותר גדולה אצל בנות מאשר בנים, מה שאומר שהבנות יחשבו שכולם יותר טובים מהן ושרק הן בירידה, ויעברו למקצועות ההומניים שבהם יש להן יותר סיכוי לקבל ציונים גבוהים יותר.

איך ניתן לשנות את התהליך?

הפתרון שאני יכולה להציע הוא לחשוף גם את הבנות וגם את הבנים למקצועות המדעיים , ולהביא בנים ובנות התיכון במקצועות מדעיים שידברו על הנפילות שלהם בתחילת התיכון ועל הדרך שבה הם התגברו על כך בשביל להסביר ולעודד את הבנות וגם הבנים שיש נפילות במיוחד בתחילת התיכון, ושאפשר להתגבר עליהן ולא לוותר ולהרים ידיים. ולהכין את כולם לתקופת ההסתגלות לתיכון, שבה כמעט לכולם ירדו הציונים, ושהתופעה הזאת טבעית לגמרי. עדיף לחשוף גם את הבנים וגם את הבנות למקצועות המדעיים מפני שחשיפה בעידוד למין אחד תגרום לאותו מין להרגיש שהוא פחות מסוגל כי רק אותו מביאים כל הדרך למקצוע.


 
 
 

Comments


bottom of page