
חדשות מהאקדמיה
שוקלות פוסט דוקטורט? הושקה תכנית מלגות חדשה משותפת למכון ויצמן ומקס פלאנק
מכון ויצמן למדע ואגודת מקס פלאנק הודיעו על השקת תכנית מלגות חדשה המיועדת לדוקטורנטיות ודוקטורנטים. בשלב ראשון יתקבלו לתכנית מדי שנה עד עשרה חוקרות וחוקרים מצטיינים בתחומי הפיסיקה, הכימיה, מדעי כדור-הארץ, ומתמטיקה ומדעי המחשב; בהמשך, תורחב התכנית ותכלול גם את מדעי המוח. החוקרות והחוקרים יזכו למימון במשך ארבע שנים וישהו שנתיים בכל מוסד. ההרשמה תחל בחודש יולי 2023.
5 חוקרות ברשימת "הישראלים שישנו את העולם" של אתר SRAEL21c
5 חוקרות ברשימת "48 הישראלים שישנו את העולם של את העולם" של אתר SRAEL21c. הרשימה כוללת גברים ונשים מתחומים שונים: מדע, בריאות, תרבות, אקטיביזם חברתי ועוד. הרשימה כוללת 22 נשים, מהן כאמור 5 חוקרות. ברשימה מופיעות: ד"ר בברלי גודמן-צ'רנוב מהחוג למדעים גאו-ימיים מאוניברסיטת חיפה; פרופ' מיכל שוורץ, פרופ' לנוירואימונולוגיה במכון ויצמן זוכת פרס ישראל; פרופ' אילנה גוזס, המתמחה בחקר המוח, פיתוח שיטות אבחון ותרופות מאוניברסיטת תל אביב; פרופ' שלומית לבנברג, ראש מעבדה בפקולטה להנדסה ביו-רפואית בטכניון ודיקנית הפקולטה; פרופ' גלית נמרוד מהמחלקה לתקשורת ועמיתה במרכז הרב-תחומי לחקר הזקנה באוניברסיטת בן-גוריון בנגב.
לראשונה שוויון במספר הדיקניות והדיקנים באוניברסיטת בן גוריון
אוניברסיטת בן גוריון הודיעה על מינוי של 3 דיקניות חדשות, ובכך היא משווה את מספר הנשים הדיקניות למספר הגברים הדיקנים. ברכות לפרופ' נירית בן-אריה דבי, דיקנית הפקולטה למדעי הרוח והחברה, פרופ' רלי הרשקוביץ, דיקנית הפקולטה למדעי הבריאות, ופרופ' ארנה בראון-לבינסון דיקנית ביה"ס קרייטמן, המצטרפות לדיקנית הסטודנטים.ות פרופ' ארנה אלמוג.

4 חוקרות ברשימת הזוכים בפרס קריל לשנת ל-2023
ברשימת 10 הזוכים השנה מופיעות: ד"ר ליאת ינקלביץ-קרן, חוקרת בכירה במחלקה לביולוגיה מולקולרית של התא, ממכון ויצמן למדע; ד"ר ניצן גונן מהפקולטה למדעי החיים באוניברסיטת בר אילן; ד"ר ענבל טלגם-כהן מהפקולטה למדעי המחשב בטכניון; ד"ר ויויאן סלון, מרצה בכירה במחלקה לאנטומיה ואנתרופולוגיה ובמחלקה לגנטיקה מולקולרית של האדם וביוכימיה, בפקולטה לרפואה באוניברסיטת ת״א.
ד"ר רינה רוזנצויג בין הזוכים בפרס בלווטניק לשנת 2023
ד"ר רינה רוזנצויג מהמחלקה לביולוגיה מבנית וכימית במכון ויצמן היא בין הזוכים בפרס בלווטניק לשנת 2023. ד"ר רוזנצויג נבחרה לקבל את הפרס על גילוי המנגנון הרגולטורי שבאמצעותו חלבונים מְלַוִּים ("chaperones") מניעים את היכולת המולדת של התאים למנוע ואף להפוך את תהליך האגרגצייה של חלבונים – תופעה הקשורה למצבים נוירו-דגנרטיביים רבים, לרבות אלצהיימר, פרקינסון ומחלת הנטינגטון. רתימת שיטות טבעיות לתיקון אגרגציית חלבונים עשויה לסלול את הדרך לטיפול במחלות מסוג זה.
לצדה של ד"ר רוזנצויג זכו בפרס פרופ' שי כרמי מהפקולטה לרפואה באוניברסיטה העברית ופרופ' צביקה ברקרסקי מהמחלקה למדעי המחשב ומתמטיקה שימושית במכון ויצמן.
6 חוקרות ישראליות זכו ב-ERC Advanced Grant
הזוכות במענק היוקרתי הן: פרופ' מיכל שרון, פרופ' דבורה פאס, פרופ' ירדנה סמואלס, פרופ' אינה סלוצקי, פרופ' תמר הרציג ופרופ' לילך הדני.
5 חוקרות ברשימת 50 הנשים המשפיעות ל-2023 של "גלובס"
השנה כוללת הרשימה פרופ' מונא מארון, סגנית נשיא ודיקנית למחקר ופיתוח באוניברסיטת חיפה; פרופ' דינה בן יהודה, יו"ר ועדת סל התרופות, דיקנית הפקולטה לרפואה באוניברסיטה העברית; פרופ' שולמית לבנברג, פרופ' להנדסה ביו-רפואית בטכניון; פרופ' קרן אברהם, דיקנית הפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל אביב ואת ד"ר שמרית ממן, מנהלת המעבדה לחישה מרחוק ודימות פלנטרי במכון לביטחון חברה ומדינה באוניברסיטת בן גוריון.
פרס ישראל יוענק לפרופ' מיכל שוורץ ולפרופ' זמירה מברך
פרופ' מיכל שוורץ, חוקרת מוח, פרופ' אמריטה במכון ויצמן למדע במחלקה לנוירוביולוגיה, היא כלת פרס ישראל בתחום חקר מדעי החיים. פרופ' זמירה מברך, פרופ' אמריטה בבית הספר לחינוך של אוניברסיטת בר-אילן, שימשה בעבר כנשיאת המכללה האקדמית לחינוך ע"ש דוד ילין וכיהנה בעבר בתפקיד המדענית הראשית של משרד החינוך, היא כלת פרס ישראל בתחום חקר החינוך.
ד"ר כרמה בן יוחנן מהאוניברסיטה העברית היא בן הזוכים בפרס דן דוד
ד"ר כרמה בן יוחנן, חוקרת תיאולוגיה בת זמננו ויחסי יהודים-נוצרים מהחוג למדעי הדתות באוניברסיטה העברית, היא בין הזוכים בפרס דן דוד לשנת 2023. הרשימה הבינלאומית של 9 הזוכים כוללת 7 חוקרות.
פרופ' מיכל שוורץ: "המסע המדעי קשה, ולמדען שהולך נגד הזרם עוד יותר קשה"
ריאיון עם כלת פרס ישראל בעיתון "לאישה" על מסלול הקריירה שלה, על ההתמודדות בעולם גברי, ועל החשש מהשלכות המהפכה המשטרית
קול קורא למשרת נשיא.ת אוניברסיטת אריאל
אוניברסיטת אריאל יצאה בקול קורא לאיתור הנשיא או הנשיאה הבאה. המועד האחרון להגשת המועמדות הוא ה-3 באפריל. חשוב כי הנשיא הבא של האוניברסיטה תהיה אישה. אנא הגישו מועמדות או הפיצו למועמדות מתאימות!
פרופ' אורלי בנימין נבחרה ליו"ר האגודה הסוציולוגית הישראלית
פרופ' אורלי בנימין נבחרה ליו"ר האגודה הסוציולוגית, והיא מחליפה את פרופ' לב גרינברג. פרופ' בנימין היא פרופסור מן המניין במחלקה לסוציולוגיה ולאנתרופולוגיה באוניברסיטת בר אילן והיא מחויבת גם לתוכנית ללימודי מגדר באוניברסיטה. פרופ' בנימין היא גם יו"ר האגודה הישראלית ללימודים פמיניסטיים וחקר המגדר.

קול קורא למשרת נשיא.ה האוניברסיטה הפתוחה
פרופ' מימי אייזנשטדט מסיימת בקרוב את תפקידה כנשיאת האוניברסיטה הפתוחה והאוניברסיטה יצאה בקול קורא לאיתור הנשיא או הנשיאה הבאה. חשוב שגם הנשיא הבא תהיה נשיאה. הגישו מועמדות או הפיצו למועמדות מתאימות!
פרופ' נילי כהן נבחרה לחברה מן המניין בארגון The American Philosophical Society
פרופ' נילי כהן, כלת פרס ישראל לחקר המשפט לשנת תשע"ז, נבחרה לשמש כחברה מן המניין בארגון The American Philosophical Society. הארגון, שנחשב לחברה הפילוסופית הוותיקה ביותר בארה"ב, הוקם ב- 1743. הארגון כולל 975 חברים, ביניהם 157 חוקרים בין-לאומיים.
פרופ' כהן היא פרופסור אמריטה למשפטים באוניברסיטת תל אביב, רקטור האוניברסיטה לשעבר, חברת האקדמיה הלאומית הישראלית למדעים משנת 2004 ונשיאת האקדמיה לשעבר (בין השנים 2015 - 2021).
תשע חוקרות ישראליות זכו במענק המחקר היוקרתי ERC consolidators
בימים אלו התפרסמה הרשימה המלאה של הזוכות והזוכים במענקי המחקר היוקרתיים של האיחוד האירופי, ה- ERC consolidators. ברשימה מופיעות תשע חוקרות ישראליות, המהוות 38% מכלל החוקרים הישראליים ברשימה המכובדת.
ברכות!
פורום חולמו"ת פותח שנה
מעל 50 נשות אקדמיה ממגוון דיסציפלינות ומכל השלבים בקריירה האקדמית התכנסו במכון ויצמן למפגש התנעה של פורום חולמו"ת (חוקרות-לומדות-ומשפיעות) לשנת 2023.
בקבוצה הייתה נציגות של חוקרות מכל האוניברסיטאות בארץ (בר אילן, בן-גוריון, העברית, ת"א, הפתוחה, חיפה, אריאל, רייכמן, מכון ויצמן והטכניון).
את המפגש פתחה פרופ' מיכל שרון ממכון ויצמן שסקרה את פעילות הפורום מעת הקמתו. אחריה הציגה פרופ' רחל ארהרד, יו"ר הוועד המנהל של אפיק - ארגון הפרופסוריות הבין-אוניברסיטאי - את חלקו של פורום חולמו"ת בתוך המסגרת של אפיק. פרופ' ארהרד בירכה את המצטרפות החדשות והציגה את החשיבות של הפעילות של פורום חולמו"ת עם דגש על ריענון השורות, הדחיפה המשותפת, וחילופי משמרות כדי לשמר את האנרגיה והעשייה.
חמש חברות חדשות נבחרו לאקדמיה הלאומית הישראלית למדעים
בישיבת האספה הכללית של האקדמיה הלאומית הישראלית למדעים השבוע (יום ג' כ"ב בתמוז תשפ"ב / 21 ביוני 2022) נבחרו עשרה חברות וחברים חדשים לאקדמיה, ביניהן חמש פרופסוריות.
היום הבינלאומי לנשים ונערות במדע באוניברסיטאות
היום הבינלאומי לנשים ונערות במדע יצוין ברחבי העולם ב-11.2. מכון ויצמן למדע, האוניברסיטה העברית, אוניברסיטת בן גוריון והאוניברסיטה הפתוחה, יקיימו אירועים שונים לציון היום.
פרופ' מונא מארון מונתה לסגנית נשיא למחקר ופיתוח באוניברסיטת חיפה
פרופ' מארון היא חברת הסגל האקדמי הערבייה הראשונה בישראל שהתמנתה לתפקיד זה. פרופ' מארון היא פרופ' לפסיכולוגיה, ועוסקת בחקר המוח - נוירוביולוגיה של למידה וזיכרון וחקר רגשות. פרופ' מארון היא ראש החוג לנוירוביולוגיה באוניברסיטת חיפה, וכיהנה כחברה בוועדה לתכנון ותקצוב של המועצה להשכלה גבוהה (ות"ת), שם הייתה, בין היתר, ראש ועדת ההיגוי להנגשת ההשכלה הגבוהה לחברה הערבית.
דיון בנושא קריירה אקדמית, בהובלת פרופ' בת שבע כרם מהוועד המנהל של אפיק, ייערך בכינוס השנתי של "אילנית"
הכינוס השנתי של "אילנית", שייערך בתאריכים 20-23.2, יכלול דיון בנושא האתגרים שבפיתוח קריירה אקדמית עבור נשים וישתתפו בו חוקרות מובילות. את הדיון תוביל פרופ' בת שבע כרם מהאוניברסיטה העברית וחברת הוועד המנהל של אפיק. בדיון ישתתפו: פרופ' ג'נביב אלמוזני מ- Institut Curi, פרופ' גליה בלום מהאוניברסיטה העברית, פרופ' שולמית לבנברג מהטכניון, פרופ' גלית שוחט-אופיר מאוניברסיטת בר אילן, פרופ' מאיה שולדינר ממכון ויצמן וד"ר רונית בנדורי מהאוניברסיטה העברית.
פרופ' קלודין גיי מונתה לנשיאת אוניברסיטת הרווארד
פרופ' קלודין גיי מונתה לנשיאה ה-30 של אוניברסיטת הרווארד. פרופ' גיי, שתכנס לתפקיד ב-1 ביולי 2023, היא האישה השנייה שמונתה לתפקיד הנחשק, והאדם השחור הראשון שימלא אותו. פרופ' גיי היא חוקרת מובילה בתחום ההתנהגות הפוליטית. היא הצטרפה לסגל האוניברסיטה ב-2006, ובתפקידה האחרון שימשה כדיקאנית הפקולטה לאומנות ולמדעים. בטקס בו הוכרז המינוי דיברה פרופ' גיי על המסלול שלה ועל תפקיד האקדמיה בעת הנוכחית.
פרופ' מונא ח'ורי כסאברי נבחרה לרשימת "הנשים המשפיעות בישראל ב-2022"
פרופ' מונא ח'ורי כסאברי, סגנית נשיא לאסטרטגיה ומגוון באוניברסיטת העברית, נבחרה לאחת מ-3 הנשים המשפיעות ב-2022 בפרויקט "הנשים המשפיעות בישראל" של תכנית הטלוויזיה "גלית ואילנית". פרופ' ח'ורי כסאברי שימשה בעבר כדיקנית הפקולטה לעבודה סוציאלית ולרווחה חברתית באוניברסיטה העברית, והייתה הדיקנית הערבייה הראשונה בתפקיד זה.
פרופ' אילנה בלומברג מהמחלקה לבלשנות וספרות אנגלית באוניברסיטת בר אילן זכתה במענק Stein
פרופ' אילנה בלומברג מהמחלקה לבלשנות וספרות אנגלית ופרופ׳ הארייט מילן מאוניברסיטת דרקסל אשר בפילדלפיה, ארה״ב, זכו במענק "שטיין" לשיתוף פעולה במחקר על מקום הארכיון בכתיבה יוצרת. המענק כולל ביקורים בשתי האוניברסיטאות, פגישות עם סטודנטים ועבודה ארכיונית.

לראשונה בטכניון: שבע דיקניות מכהנות
מ-1 בינואר 2022 מכהנות בטכניון, לראשונה, שבע דיקניות בעת ובעונה אחת – שתי דיקניות כלל טכניוניות וחמש דיקניות פקולטיות. בוועדות המינויים החשובות, האחראיות על קידומים וקביעות לסגל האקדמי, עלה הייצוג הנשי לכ-40%.
פרופ' רות ברמן היא כלת פרס ישראל בתחום חקר הבלשנות העברית והכללית לשנת תשפ"ב
בנימוקיה ציינה הוועדה כי: "פרופ' אמריטה רות ברמן היא בלשנית בעלת מוניטין בין־לאומיים שהישגיה הבלתי רגילים זכו להכרה גם בארץ וגם מחוצה לה. היא כלת פרס א.מ.ת, בעלת תואר דוקטור של כבוד מאוניברסיטת חיפה וחברת כבוד של האגודה האמריקנית לבלשנות ושל האגודה לרכישת השפה הספרדית".
פרופ' קרן אברהם נבחרה לדקאנית הפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל אביב
פרופ' קרן אברהם נבחרה לדקאנית הפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל אביב, וכהונתה תחל ב-1.9. פרופ' אברהם היא האישה הראשונה שנבחרה לתפקיד זה. פרופ' אברהם שמשה כמשנה לדקאן לנושאים קדם קליניים והיא חוקרת המתמחה בגנומיקה עם דגש על חרשות.

ד"ר עדי אשכנזי זכתה בפרס יוקרתי
גואידו אלטרלי לפיזיקה
ד"ר עדי אשכנזי מבית הספר לפיזיקה ולאסטרונומיה בפקולטה למדעים מדויקים באוניברסיטת תל אביב נבחרה לקבל את פרס גואידו אלטרלי (מאנגלית: Guido Altarelli Award) בתחום הפיזיקה הניסויית. מדי שנה, נבחרים שני חוקרים צעירים לקבלת הפרס, אחד בתחום הפיזיקה הניסויית והשני בתחום הפיזיקה התיאורטית.

אחרי חמישים שנה: הושג איזון מגדרי בוועדת המינויים העליונה של אוניברסיטת בן-גוריון בנגב
חמישים שנה חיכינו לרגע הזה: חמש חברות סגל נבחרו בימים אלה לוועדת המינויים העליונה של אוניברסיטת בן-גוריון בנגב, ומעתה קיים איזון מגדרי בוועדה החשובה הזאת, הכוללת גם חמישה חברי סגל.