סטראוטיפים ודעות קדומות מעצבים את חיינו במידה רבה. כולנו מנסים להתאים את עצמינו לציפיות של החברה מאיתנו, המונחות בידי הסטרואוטיפים שהתגבשו לאורך השנים. הסיבה לכך היא שבכולנו, גם אם רק בתת מודע, קיים הצורך האנושי והבסיסי לקבלה ואהבה מהחברה. הציפיות של החברה משתנות בהתאם למינו של אדם, וכן בהתאם לגילו. מכאן, שהציפיות מגבר, מאישה, מילד ומילדה שונות בתכלית.
בגילי היסודי, אנו ממהרים להצמיד לבנים תוית של בלגניסטים, תזזיתיים ובעלי יכולת קשב נמוכה – תכונות שללא ספק פוגעות בהצלחה בלימודים, ובפרט במקצועות הריאליים הנחשבים לקשים יותר. לעומת זאת, לבנות באותם גילים אנו מצמידים תוית של רגועות, מסודרות וקשובות – תכונות שבהחלט תורמות להצלחה בלימודים. על מנת להתאים למה שמצפה מהם החברה, בנים ובנות רבים מאמצים את התכונות המשוייכות להם, וכתוצאה מכך ניתן לראות יותר בנות המצליחות בלימודי המקצועות הריאליים.
לאחר מכן, בגילי התיכון והאוניברסיטה, משתנות התוויות שהחברה מצמידה לאנשים. בתפיסה הרווחת בחברה, נשים רגישות וטיפוליות יותר מגברים, ואילו גברים הם הגיוניים ועינייניים יותר. לכן, מצופה מנשים לבחור בלימודי מקצוע הומני, בעוד שמגברים מצופה לבחור בלימודים ריאליים. גם כאן, האנשים מנסים לרצות את החברה ולכן פחות בנות בוחרות בלימודים הריאליים.
ומה לגבי שינוי המצב? אני תלמידה בתכנית אודיסיאה, תכנית ללימודים אקדמיים בתחומי המדעים, והגעתי לתכנית גם בעקבות סקרנות מצידי, וגם בזכות דחיפה מצד הוריי. בחיים שלי היו אנשים שלא שפטו אותי על סמך סטראוטיפים אלא על סמך היכולות שלי, וכתוצאה מכך קיבלתי ביטחון לבחור במה שמעניין אותי. אני מאמינה שכדי להיפטר מהסטראוטיפים כולנו צריכים לשנות משהו בתודעה, כפרטים וכחברה. עלינו להבין כי האישיות שלנו עוברת שינויים רבים במהלך חיינו, ולכן בשלב כזה או אחר, ברור שלא נתאים לתבניות שהחברה מנסה לשים אותנו בהן. לכן, מראש אין סיבה לנסות להיות משהו שאנחנו לא. כמו כן, ההתייחסות של החברה לפרט צריכה להשתנות. לחברה יש ללא ספק השפעה גדולה על הפרט, ואני חושבת שניתן לנצל זאת ולהפוך את ההשפעה לחיובית. במקום לשפוט על סמך סטראוטיפים, לתת ביטחון ולעודד לעשות גם בחירות ששוברות מוסכמות, כפי שהוריי עודדו אותי.
שני השינויים האלו, בתודעה האישית והחברתית, יאפשרו לכל ילד, ילדה, גבר ואישה לקבל החלטות כרצונם. במצב כזה, אני מאמינה כי נראה יותר נשים בלימודים הריאליים בשלב התיכון והאקדמיה.
Comentários